Składniki:
50 dag mięsa mielonego,
1 duży por,
30 dag pieczarek,
20-30 dag serka topionego kremowego,
olej,
kostki bulionowe,
sól,
pieprz,
śmietana,
mąka do zagęszczenia,
2 ząbki czosnku.
Jak przyrządzić?
Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oleju i odkładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Na patelni po mięsie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, a gdy już będą podpieczone, dodajemy pokrojony por. Dusimy wszystko jeszcze chwilę i dodajemy do mięsa. Następnie dolewamy wodę - mniej więcej 2-3 razy razy tyle, ile mamy przesmażonych składników i w zależności od tego, jak treściwą zupę lubimy. Gotujemy ok. 10 min na małym ogniu i po upływie tego czasu wrzucamy serki topione. Gdy serki się rozpuszczą, podprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i na końcu śmietaną z mąką.
Jak podawać?
Zupę podajemy z grzankami, posypaną natką pietruszki.Smacznego :)Naprawdę warto spróbować!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | solka |