Dieta dla serca i mózgu
MAGDALENA TRAWIŃSKA • dawno temuMody kulinarne, trendy diety przychodzą i odchodzą. Jesteśmy coraz bardziej wyedukowani w kwestii tego, co jest zdrowe, a co szkodliwe. Robiąc zakupy, coraz większą wagę przywiązujemy do tego, co wrzucamy do koszyka. Chcemy być zdrowi. Wiemy już, że jedzenie to nie tylko rozkosz dla podniebienia. Związek między odżywianiem a zdrowiem jest nierozerwalny.
To, co jemy, bierze czynny udział w funkcjonowaniu organizmu.
Złe nawyki żywieniowe, w tym spożywanie słodyczy, alkoholu, dużej ilości wędlin, tłustych serów i czerwonego mięsa, a także palenie papierosów, niektóre leki przyjmowane w nadmiarze i zanieczyszczenie środowiska oraz konserwanty w przetworzonych produktach spożywczych są odpowiedzialne za około 40% chorób serca i mózgu. Jemy za dużo, za tłusto i za słodko. Należy zrezygnować z zupek w proszku, słodyczy, gotowych dań mięsnych, przetworzonych wędlin i białego pieczywa. Nagrodą dla tych, którzy skomponują właściwy jadłospis, jest długie życie w zdrowiu.
Które produkty biorą czynny udział w ochronie serca i mózgu?
Czosnek — nie tylko na przeziębienie, to także pewna broń przeciw chorobom sercowo-naczyniowym. Skutecznie chroni naczynia krwionośne i serce. Niezalecany osobom z niskim ciśnieniem. Czosnek obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Poprawia płynność krwi. Jeśli masz problemy z cholesterolem, ząbek czosnku dziennie wystarczy, by obniżyć aż o 20% jego poziom. Możesz go zetrzeć lub wycisnąć i dodać do sałatki, możesz też użyć do sosu pomidorowego lub zupy, a nawet podsmażyć lub udusić z chudym mięsem. Gotowanie i pieczenie nie pozbawia go właściwości.
Kapusta - to właściwie koncentrat witamin. Głównie: A, B, C i E oraz selenu i cynku, odpowiedzialnych za ochronę mózgu. Kiszona kapusta spowalnia rozwój choroby Alzheimera. Przynajmniej dwa razy w tygodniu powinnaś przygotowywać z niej surówkę do obiadu. Wystarczy dosypać pieprzu, cukru, szczyptę soli i kminku do smaku, a wszystko to wymieszać ze stołową łyżką oleju rzepakowego lub oliwy.
Pomidory - ich jedzenie zmniejsza ryzyko chorób serca i pomaga w leczeniu nadciśnienia. To dzięki zawartemu w nich likopenowi i potasowi. Jedz świeże pomidory na kanapce z razowego chleba i w sałatce, w sosach, w zupie lub w duszonych daniach.
Kiełki zbóż - zawierają część witamin z grupy B, które pomagają utrzymać w dobrej formie system nerwowy. Dostarczają także cynku, aminokwasów i witamin A, C, E, które są terapią dla zmęczonego mózgu. Powinnaś dosypywać dziennie przynajmniej jedną łyżkę do sałatki lub dekorować nimi kanapkę z ciemnego pieczywa.
Ciemny ryż zamiast ziemniaków, a chleb razowy zamiast białego pieczywa. Warto je zamienić. Usprawniają pracę serca i układu krwionośnego. Można je jeść trzy razy dziennie.
Zamiast czerwonego mięsa drób i ryby, a także fasola, jaja, jogurty i mleko. Wszystkie te produkty są źródłem krwiotwórczej witaminy B12 i aminokwasów. Dzięki nim układ krwionośny pracuje prawidłowo. Ryby morskie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które hamują powstawanie zakrzepów, redukują poziom triglicerydów powodujących miażdżycę. Obniżają także poziom złego cholesterolu. Pij jedną szklankę mleka dziennie lub zjadaj jogurt. Jaja, białe mięso, ryby i fasolę stosuj w swojej diecie zamiennie.
Owoce kiwi - są bogate w witaminy, C, B i E, które chronią mózg przed przedwczesnym starzeniem się oraz wzmacniają włókna nerwowe. Jedz przynajmniej jeden owoc w tygodniu.
Czarne porzeczki - dzięki zawartym witaminom K i P wzmacniają naczynia krwionośne, przeciwdziałają żylakom i krwawieniu z nosa. W sezonie jedz garściami. To prawdziwa bomba witaminowa.
Morele - usprawniają pamięć. Zawierają dużo żelaza, prowitaminy A, wapń, potas i fosfor. Są także lekarstwem na anemię. Jedz sezonowo i przyrządzaj z nich konfiturę, którą możesz zimą słodzić herbatę lub jeść na kanapce z razowym pieczywem.
Drożdże piwne - są bogate w witaminy z grupy B, które chronią centralny układ nerwowy. Zawierają także cynk i selen – potrzebne do ochrony systemu nerwowego. Powinnaś jeść płaską łyżeczkę rano przed wyjściem do pracy. Codziennie. Są zbawienne także dla cery.
Czerwone wino - to nie tylko trunek przyjemny dla podniebienia, ale także opiekun serca. Lampka wina podnosi poziom dobrego cholesterolu i oczyszcza tętnice. Wino zawiera polifenole i flawonoidy, które zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w arteriach i miażdżycy. Możesz pić nawet trzy lampki dziennie. Większa ilość może zaszkodzić.
Olej rzepakowy – spożywanie go aż o 70% zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Poza tym olej chroni przed chorobami mózgu. Dobrze też wpływa na skórę i włosy. Dolej jedną-dwie łyżki dziennie do surówki i używaj do smażenia. Możesz go połączyć z sałatą i ząbkiem czosnku.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze