Składniki:
0,5 paczki makaronu (świderki, muszelki lub inny),
2 jajka,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
4-5 ząbków czosnku,
1 duża cebula,
50-60 dag mięsa (mielone lub filet z kurczaka lub inne),
1 niewielki kalafior,
1 puszka kukurydzy,
mały słoik gotowego sosu pieczarkowego,
30 dag startego sera żółtego,
odrobina tłuszczu,
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa gyros, zioła prowansalskie
Jak przyrządzić?
Pzygotować naczynie żaroodporne lub kamionkowe o pojemności 3-3,5 l i wysmarować je tłuszczem. Makaron ugotować, odcedzić i podzielić na dwie części, jedną trochę większą niż drugą. Tę większą część wyłożyć w naczyniu i wylać na nią taki oto sos: jajka "roztrzepać" z koncentratem pomidorowym i 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawić solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Przygotować mięso. Cebulę pokroić w kostkę i włożyć na rozgrzany tłuszcz i gdy lekko się zeszkli, dodać mięso (jak jest inne niż mielone - pokroić w cienkie paski lub niewielką kostkę). Smażyć wszystko razem, aż mięso się zarumieni, z tym że trzeba pilnować, żeby cebulka się nie przypaliła. Pod koniec smażenia dodać pozostały, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić lekko solą, przyprawą do kurczaka i odrobiną gyrosu. Wyłożyć mięso w naczyniu. Kalafior ugotować na półmiękko w dobrze osolonej i lekko osłodzonej wodzie, następnie podzielić go na różyczki i wyłożyć na mięso. Na kalafior wylać gotowy sos pieczarkowy, a na to dać drugą część makaronu. Na sam wierzch położyć starty żółty ser. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika (temp. ok. 170 st.) i piec ok. 30 min.
Potrzebne przybory:
2 średniej wielkości garnki, patelnia, naczynie żaroodporne lub kamionkowe
Jak podawać?
Potrawę należy podać gorącą, najlepiej prosto z piekarnika, ja dodałam do niej jeszcze surówkę z porów na słodko (sporej wielkości por obrać z wierzchnich liści, następnie zaczynając od białej części, pokroić w krążki aż do rozgałęzienia liści, lekko posolić i polać śmietaną lub w wersji light jogurtem naturalnym) wymieszaną z łyżką cukru. Życzę smacznego i czekam na cenne wskazówki:)
Uwagi:
Jeżeli ktoś niespecjalnie przepada za koncentratem, można dać go mniej lub nie dodawać go wcale, choć podnosi walory smakowe potrawy. Podobnie dzieje się z gotowym sosem pieczarkowym, ja dodawałam tzw. ragu pieczarkowe, ale równie dobrze można je zastąpić jakimś innym sosem. Wszelkie udogodnienia i ulepszenia - szczerze wskazane :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Kasieńka |