Składniki:
Około 30 dag zielonej soczewicy, por - 2 sztuki, około 1 kg pomidorów, 1-2 średnie cebule, 30-40 dag sera żółtego, czosnek, serek topiony (duży, najlepiej ementaler), około pół szklanki śmietany 12% (kwaśnej), 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, oregano, olej, no i oczywiście makaron lasagne.
Jak przyrządzić?
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (nie wymaga wcześniejszego namaczania), odcedzamy na sitku. Na niedużej ilości oleju szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojony por, przeciśnięty przez praskę czosnek (w zależności ile kto lubi:), odsączoną soczewicę oraz 3-4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody i dusimy. Na dno wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego układamy makaron lasagne (ja robię z surowego), następnie warstwę farszu, na farsz kroimy plastry obranego ze skóry pomidora, posypujemy warstwą startego żółtego sera i tak pięterkami do góry:) Kończymy układankę warstwą makaronu, który smarujemy śmietanką zmiksowaną z serkiem topionym. Wkładamy do gorącego piekarnika na jakieś 30-40 min.
Uwagi:
Nadzienie powinno być gęste, ale niezbyt suche, bo musi makaron naciągnąć wilgocią :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | _Mała |