Sk艂adniki:
1/2 szklanki mleka,
10 dag gorzkiej czekolady,
25 dag mas艂a,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g),
3/4 szklanki m膮ki ziemniaczanej,
1 i 1/2 szklanki m膮ki pszennej,
5 艂y偶ek gorzkiego kakao,
szczypta soli,
4 jajka.
Jak przyrz膮dzi膰?
Czekolad臋 do ciasta drobno posieka膰 i rozpu艣ci膰 w gor膮cym mleku, ca艂y czas mieszaj膮c. Odstawi膰 do wystygni臋cia. Mi臋kkie mas艂o utrze膰 z cukrem, cukrem waniliowym i sol膮. Dodawa膰 po jednym jajku i 艂y偶ce m膮ki ziemniaczanej. Reszt臋 m膮ki wymiesza膰 z m膮k膮 pszenn膮, proszkiem do pieczenia i przesia膰 do masy. Wla膰 mleko z czekolad膮 i dok艂adnie wymiesza膰. Tortownic臋 (24-26 cm) wysmarowa膰 mas艂em i wla膰 do niej ciasto. Piec ok. 1 godziny w temp. 175 st. Przed ko艅cem pieczenia przykry膰 pergaminem (wystaj膮c膮 kopu艂臋 艣ci膮膰 - u mnie nie by艂o). Ciasto mocno nas膮czy膰. Przepis znaleziony w internecie, nie jest m贸j, ale pomy艣la艂am, 偶e warto by si臋 podzieli膰. Ciasto ma pyszny, naprawd臋 czekoladowy smak i nadaje si臋 jako sp贸d do tort贸w, ale te偶 jako samodzielne po wrzuceniu do niego np. gruszek z kompotu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | Olusia1 |