9 warzyw

Przepis kulinarny

Składniki:

2 średnie cebule,
2 ząbki czosnku,
2 średnie marchewki
po 1 zielonej i czerwonej papryce,
1 średni bakłażan,
1 cukinia,
1 brokuł,
3 duże pomidory,
2-3 gałązki selera naciowego.
Przyprawy:
sól, pieprz, kostka rosołowa, bazylia, papryka słodka.

Jak przyrządzić?

Wszystkie warzywa umyć. Obrać marchew, pomidory sparzyć i obrać. Brokuł obgotować, żeby nadal był trochę twardy. Wyjąć na półmisek i odstawić. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na sporej patelni. Dodać wyciśnięty czosnek oraz pokrojoną marchew, paprykę i seler naciowy. Wszystko podsmażyć i udusić. Dodać rozpuszczoną w szklance gorącej wody kostkę rosołową. Gotować na wolnym ogniu 5 min. Dodać pomidory pokrojone w cząstki i przyprawy do smaku. W tym czasie na drugiej patelni obsmażyć na oleju pokrojony w kostkę bakłażan i cukinię (nie obierać ze skórki ani niczego nie wydrążać - no chyba, że ktoś tak lubi). Kiedy będą miękkie, dodać do warzyw na pierwszej patelni (w tym momencie jest tego tyle, że można przełożyć do dużego garnka). Dusić, aż warzywa będą miękkie. 5 minut przed końcem gotowania dodać brokuły.

Potrzebne przybory:

dwie patelnie i duży garnek

Jak podawać?

Można podawać jak kto lubi - z makaronem, ryżem, kuskusem lub kaszą jęczmienną. Pycha na letnie dni!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje5
Kalorycznośćniska
Autormała Ju

9 warzyw: Podobne przepisy

9 warzyw: wypróbuj również

Powiązane Tematy