Składniki:
2 średnie cebule,
2 ząbki czosnku,
2 średnie marchewki
po 1 zielonej i czerwonej papryce,
1 średni bakłażan,
1 cukinia,
1 brokuł,
3 duże pomidory,
2-3 gałązki selera naciowego.
Przyprawy:
sól, pieprz, kostka rosołowa, bazylia, papryka słodka.
Jak przyrządzić?
Wszystkie warzywa umyć. Obrać marchew, pomidory sparzyć i obrać. Brokuł obgotować, żeby nadal był trochę twardy. Wyjąć na półmisek i odstawić. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na sporej patelni. Dodać wyciśnięty czosnek oraz pokrojoną marchew, paprykę i seler naciowy. Wszystko podsmażyć i udusić. Dodać rozpuszczoną w szklance gorącej wody kostkę rosołową. Gotować na wolnym ogniu 5 min. Dodać pomidory pokrojone w cząstki i przyprawy do smaku. W tym czasie na drugiej patelni obsmażyć na oleju pokrojony w kostkę bakłażan i cukinię (nie obierać ze skórki ani niczego nie wydrążać - no chyba, że ktoś tak lubi). Kiedy będą miękkie, dodać do warzyw na pierwszej patelni (w tym momencie jest tego tyle, że można przełożyć do dużego garnka). Dusić, aż warzywa będą miękkie. 5 minut przed końcem gotowania dodać brokuły.
Potrzebne przybory:
dwie patelnie i duży garnek
Jak podawać?
Można podawać jak kto lubi - z makaronem, ryżem, kuskusem lub kaszą jęczmienną. Pycha na letnie dni!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | niska |
Autor | mała Ju |