Składniki:
mrożone kolby kukurydzy,
mleko,
masło,
czosnek, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Do osolonego wrzątku wrzucamy kukurydzę, powinna się gotować ok. 15 minut, wystarczy sprawdzić widelcem, czy ziarenka są miękkie. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem - z czosnkiem nie przesadzajcie, bo może zabić smak kukurydzy.
Jak podawać?
Ja zawsze wykładam na suchy talerz sporą łyżkę masła czosnkowo-solno-pieprzowego i na to kładę kukurydzę. Bardzo przydatne są tzw. kręciołki, które wkręca się z obu stron w kolbę, wtedy nie ryzykujemy poparzenia ani otłuszczenia. Wystarczy pokręcić troszkę gorącą kolbę w maśle i zajadać. Jak nie mamy kręciołków, to wykałaczki albo widelce też zdają egzamin.
Uwagi:
Kukurydza mrożona jak wiele innych warzyw po rozmroźeniu jest o wiele łatwiejsza do przyrządzenia niż świeża. Kiedyś gotowałam świeżą kolbę 6 godzin, a i tak była twarda.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | PRAWDZIWA Martana |