Składniki:
- paczka ciasta francuskiego mrożonego (polecam Blikle),
- 300 g rokpolu,
- 1 jajko.
Jak przyrządzić?
Ciasto rozmrozić, zostawić w temp. pokojowej na godzinkę, a następnie rozwałkować na grubość 3 - 4 mm w dość regularny prostokąt, który nalezy podzielić na prostokaty o wym. ok. 7 x 5 cm, na połowie z nich ułozyć kawałki rokpolu wielkości małego palca (wielkość względna, ale mają to być paski średnio grube).
Brzegi dookoła posmarować rozbitym jajkiem i przykryć drugim prostokątem, przyciskając palcami, wierzch również posmarować jajkiem i lekko ponacinać na krzyż ukośnie.
Wstawić do piekarnika na blaszce posmarowanej lekko tłuszczem i osypanej mąką - na 10 min. w temp. 250 stopni. Gdy ciasto nabierze złotego koloru, zmniejszyć płomień do minimum i trzymać jeszcze z 5 min.
Potrzebne przybory:
Wałek, blaszka, noż, pędzelek.
Jak podawać?
Podajemy na ciepło z lampką winka jakie lubimy. :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | bromba |