Składniki:
- 1 brokuł,
- ok. 1/2 paczki dowolego makaronu,
- małe opakowanie parmezanu,
- 2 łyżki tartego żółtego sera,
- 4 duże ząbki czosnku,
- oliwa,
- sól, pieprz (jeżeli ktos woli - vegeta).
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy al dente. Brokuły gotujemy na półtwardo.
Na dużą patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Na lekko rozgrzaną oliwę wyciskamy przez praskę czosnek. Smażymy go kilka sekund, żeby nie zbrązowiał, bo będzie gorzki. Dodajemy makaron podzielone na rózyczki brokuły, parmezan i tarty ser i przyprawy. Zasmazamy na malutkim ogniu. Jeżeli makaron bedzie za suchy, mozna dodac odrobinę mleka.
Jest to bardzo szybka i nieskomplikowana potrawa. Wielokrotnie ratowała sytuację sytuacje kryzysowe (czytaj - goście za pół godziny).
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | hexa |