Składniki:
- 4 kromki chleba o grubości około 2 cm,
- 4 jaja,
- tłuszcz do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- jak ktoś lubi, to żółty ser drobno starty,
- zioła według uznania.
Jak przyrządzić?
Z kromki chleba wycinamy ostrym nożem miękisz około 1,5-2cm od skórki. Na niezbyt rozgrzany tłuszcz kładziemy kromki chleba, aby się tylko lekko zrumieniły, przekładamy na drugą stronę zmniejszamy gaz i wbijamy do każdego kromala po jajeczku, solimy, pieprzymy, dodajemy serek jak ktoś lubi, po około 1,5-2 minuty mamy nasze grzanki gotowe. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Patelnia, łopatka.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | volpone |