Składniki:
- 50 dkg jabłek (najlepsza jest szara reneta),
- 6 jajek,
- cytryna,
- 15 dkg cukru pudru,
- 10 dkg mąki pszennej,
- 3 dkg mąki ziemniaczanej,
- mały kubeczek kremówki (200 ml),
- 1 cukier waniliowy,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 dkg rodzynek,
- 1 galaretka cytrynowa,
- jak kto lubi można do jabłek dać troche cynamonu.
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z cukrem, ubić białka i delikatnie dodać do masy. Wymieszać mąki z proszkiem i przesiewać po trochu do jajek. Wyłożyć na blaszke pokryta papierem do pieczenia i wysypanym mąką. Piec około 20 min w 190 stopniach.
Jabłka obrać pokroić na kawałki i skropić cytryną, podlać kilkoma łyzkami wody. Dusić pod przykryciem aż zmiękną, do gorącego musu wsypać galaretke i mieszać aż się rozpuści. Dodać rodzynki. Gdy ciasto ostygnie posmarować cienko ubitą śmietaną z cukrem wan. a potem na to dać mase jabłkową. Zrolować pomagając sobie ściereczką. Wstawić do lodówki na około 1h . Posypać cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
Blaszka, garnek na duszenie jabłek, ściereczka lniana.
Jak podawać?
Najlepiej posypać cukrem albo udekorować śmietaną i plasterkami jabłek.
Uwagi:
Jak ciacho się upiecze, to zawinąć je w ściereczke obsypaną cukrem. Tylko przedtem ściągnąć papier...
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Asik |