Składniki:
- 12 dużych pieczarek,
- 6 łyżek oleju,
- 100 gram konserwowanej papryki,
- kilka sucharków,
- natka pietruszki,
- 3 łyżki parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
1. Pieczarki opłukać, odciąć trzonki i je drobno posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
2. Papryke osączyć,czosnek obrać,posiekac razem z papryka i natka. Sucharki rozgniesć wałkiem, najlepiej w foliowej torebce. Wymieszczac z posiekana natka, podsmażonymi trzonkami i parmezanem. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
3. Kapelusze pieczarek posmarować polowa oleju. Posypać ziolami i tak zapiekać w folii aluminiowej 2 min. Nastepnie głowki pieczarek posmarować reszta oleju. Wnętrze oprószyć sola i napełnic farszem.zapiekać kilejne 2-3 min. Takze w folii.
Jak podawać?
Jest to doskonalą przekąska przed głównym daniem lub dodatek do innej potrawy np mięsa.Doskonale smakuja także z grilla.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 osób |
Kaloryczność | mało |
Autor | Dziunia |