Składniki:
- około 0,30 dag maku (sparzonego, zmielonego),
- 3-4 jabłka (starte na tartce, ale nie na papkę),
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina soli,
- ok. 0,30 dag cukru pudru,
- aromat migdałowy,
- 7 łyżek kaszy mannej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- kostka masła,
- bakalie.
Jak przyrządzić?
Żółtka ucieramy z masłem i cukrem pudrem. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy kolejno: kaszę manną, następnie jabłka, bakalie, mak, mąkę, aromat i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Miksujemy aż się połączą składniki z białkiem. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą blaszki(można też piec w prodziżu).
Potrzebne przybory:
Mikser i prodziż (piekarnik).
Uwagi:
Ja piekę to ciacho w prodziżu ok. 60 minut. W piekarniku napewno będzie szybciej. Caisto jest naprawdę proste, ale przede wszystkim jest bardzo smaczne :)
Na koniec można je ozdobić polewą czekoladową np. wzorki z białej i ciemnej czekolady.
Pychota:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Agunia |