Drapaniec - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 3 i 3/4 szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 kostki masła lub margaryny,
- 6 jajek,
- 3 plaskie łyżeczki kakao,
- 22,5 dag cukru pudru,
- 15 dag cukru kryształu.

Jak przyrządzić?

Cukier puder, makę, margarynę i proszek do pieczenia posiekać nożem dodać 4 żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić go na trzy części : jedną część ułożyć na blaszce, do drugiej dodać kakao i wyrobić a do trzeciej dodać 2 żółtka i wstawić obie do lodówki. Ciasto na blaszce posmarować powidłem, posypać posiekanymi orzechami, migdałami i rodzynkami (można też dodać owoce kandyzowane). Na to zetrzeć na grubej tarce ciasto kakaowe. Z białek i cukru kryształu ubić mocno pianę, rozprowadzić po całym cieście a następnie na pianę zetrzeć ciasto jasne. Piec w piekarniku w temp. około 180-190 st.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Jeżeli ktoś się będzie zastanawiał dlaczego taka nazwa ciasta, to od razu odpowiadam, że nie wiem bo kilkanaście lat temu dostałam przepis o takiej nazwie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćprosty
AutorUlik

Drapaniec: Podobne przepisy

Powiązane Tematy