Składniki:
- 1 duzy brokuł,
- puszka zielonego groszku,
- mały zielony ogórek,
- płatki migdałów,
- duży jogurt naturalny,
- słoiczek Jogomajo lub majonezu - osobiście polecam Jogomajo.
Jak przyrządzić?
Brokuły dzielimy na srednie różyczki i pozbywamy się "nózki". Gotujemy na pół twardo (nie mogą być rozgotowane bo zrobi sie papka).Odsaczamy i przekładamy do miski. Dodajemy groszek. Ogórek kroimy w dosc grube plasterki, a nastepnie plasterki dzielimy na 4 i dodajemy do miski. Dodajemy Jogomajo i wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec, po lekkim schłodzeniu, przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.
Jak podawać?
Delikatna. Bardzo dobra zarówno na śniadanko z pieczywem chrupkim i plasterkiem delikatnej wędlinki, jak i jako danie główne z kurczakiem lub indykiem.
Uwagi:
Kaloryczność zależy od sosu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | delicja |