Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- ok. 1 torebka ryżu lub kaszy gryczanej,
- 2 średnie cebule,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 jajko (niekoniecznie),
- pieprz, sól, liść laurowy, ew. inne przyprawy wedlug uznania, np. odrobinkę soli ziołowej.
Jak przyrządzić?
Ryż lub kaszę gryczaną ugotować, wystudzić.Do mięsa dodać posiekaną drobno cebulę, przeciśniety przez wciskarkę czosnek, sól, pieprz, wbić jajko, dodać ryż lub kaszę, dokładnie wymieszać.
Formować nieduże kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, smażyc na oleju. Usmażone kotleciki przelożyć do rondla, poddusić pod przykryciem z listkiem laurowym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Blue7 |