Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek,
- 5 łyżek cukru,
- 6 łyżek mąki krupczatki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
- 2 galaretki truskawkowe (ale mogą być też inne),
- 0,5 litra śmietany 36% lub 30%.
Jak przyrządzić?
Upiec biszkopt z podanych składnikow w temp 160 st, piec ok. 20 min.Masa:Galaretki ugotować i włożyć do lodowki żeby lekko stężały, śmietanę ubić na sztywną pianę, gdy galaretki już stężały, dodawać je łyżką do śmietany i mieszać mikserem, żeby była jednolita masa (uwaga można zmniejszyć ilość śmietany - wtedy masa będzie miała lepszy kolor, ponieważ im więcej śmietany, tym masa jest jaśniejsza). Odłożyć masę na chwilę do lodówki i poczekać, aż lekko znowu stężeje i wylać na biszkopt (można użyć 2 rodzaje galaretki i każdą wymieszać osobno ze śmietaną i dawać na biszkopt warstwami, tzn.: najpierw jeden kolor masy, a potem drugi, wtedy wygląda ciekawiej.
Uwagi:
Najlepiej używać ciemniejszych galaretek, ostatnio użyłam galaretkę z czarnej pożeczki wyszedł piękny kolor, czasami dodaję też do masy np. pokrojone brzoskwinie, mandarynki z puszki. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | terenia |