Składniki:
Ciasto:
- 1/4 l wody,
- 125 g masła lub margaryny,
- 4-5 jaj,
- tłuszcz do formy.
Krem:
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyzki mąki pszennej,
- 1 kostka masła,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 żółtko.
Jak przyrządzić?
ciasto:
1. Zagotować wodę z masłem,dodać szklankę mąki pszennej i dalej gotować rozcierając masę.
2. Po wystudzeniu masy dodawać kolejno jajka, cały czas ucierając.
3. Ucierać całość ok. 10 min.
4. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienko na średniej blasze posmarowanej tłuszczem.
5. Piec kolejno każdą z warstw w piekarniku ok. 220 st. ok. 30 min.
Krem:
1. Z mąki i mleka ugotować budyń.
2. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkiem.
3. dodać do masła wystudzony budyń, utrzeć dokładnie całość.
4. Gotowym kremem przełożyć placki.
Smacznego!
Jak podawać?
Można posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Ten krem świetnie nadaje się także do napoleonek na szybko, czyli po prostu przekładamy nim słone krakersy :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | yagha |