Sk艂adniki:
- 500 g mielonego mi臋sa,
- 2 baklazany,
- 2 cebule,
- 12 czarnych oliwek,
- 3 zabki czosnku,
- 4 lyzki oleju,
- szklanka soku pomidorowego,
- 2 lyzki koncentratu pomidorowego,
- 2 szklanki mleka,
- 3 jajka,
- 3 lyzki startego, zoltego sera,
- sol, pieprz,
- galka muszkatalowa.
Jak przyrz膮dzi膰?
Cebule obrac, umyc, posiekac. Podsmazyc na 2 lyzkach oleju. Dodac mieso. Chwile smazyc. Wlac sok, dusic pod przykryciem ok. 15 minut. Wymieszac z koncentratem pomidorowym. Doprawic do smaku zmiazdzonym czosnkiem, sola i pieprzem. Wymieszac z pokrojonymi oliwkami.
Baklazany umyc, pokroic w cienkie plastry. Posolic, odstawic na 15 minut. Przelac woda, osaczyc.
Zaroodporne naczynie wysmarowac olejem. Ukladac na zmiane warstwy miesa i baklazanow. Zalac mlekiem roztrzepanym z jajkiem i serem, doprawionym sola i galka muszkatalowa. Piec 30 minut w piekarniku 200st. Podawac z salata.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | du偶o |
Autor | Karolina |