Przekładaniec - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 3 szkl. mąki,
- 22 dag margaryny,
- 18 dag cukru,
- 1 łyżeczka proszku do piecz.,
- 5 łyżek kwaśnej śmietany,
- 6 żółtek.

Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek,
- 1 łyżka cukru,
- 1 galaretka agrestowa.

Masa kokosowa:
- 6 białek,
- 1 szkl. cukru,
- 20 dag wiórków kokosowych,
- 1 łyżka maki ziemniaczanej.

Masa orzechowa:
- 4 jajka,
- 12 dag orzechów mielonych,
- ¾ szkl cukru,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku.

Jak przyrządzić?

Wykonanie ciasta:
Przygotować jak kruche.
Mąkę z proszkiem i margarynę przesiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami, dodać do mąki, dodać śmietanę i wymieszać.
Podzielić na 2 części.

Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka zetrzeć na grubszej tarce, podsmarzyć z jedną łyżką cukru.
Pod koniec wsypać galaretkę agrestową i dokładnie wymieszać.

Wykonanie masy kokosowej:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać 1 szkl. cukru. Następnie kokos i mąke ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.

Wykonanie masy orzechowej:
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.

Kolejność wykładania mas:
- ciasto kruche,
- masa jabłkowa,
- masa kokosowa,
- masa orzechowa,
- II ciasto kruche.

Piec w całości w temp 180-200 st. przez 20- 30 min.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćbardzo trudny
AutorAnetta

Przekładaniec: Podobne przepisy

Przekładaniec: wypróbuj również

Kochanego ciałka...

... Wielkanoc wielu z nas kojarzy się z suto zastawionym, według tradycji, stołem i ukochanymi (mniej lub bardziej) ludźmi wokół. Pieczemy babki, mazurki, przekładańce, pichcimy kiełbasy, jaja ...

dawno temu

Kilka deserów z procentami

... z tego nieco lżejszy procentowo poncz. Jeśli już decydujemy się na samodzielne upieczenie go w domu polecałabym zrobić popularnego „przekładańca” np. z marmoladą, a wierzch posypać startą gorzką czekoladą ...

dawno temu

Jak oszczędzić kalorie w deserach?

... deser.   Ciasto z miodem – tradycyjny przekładaniec, którego częścią składową stanowi tuczący krem czekoladowy czy waniliowy można zastąpić smarując kolejne warstwy ciasta miodem. Wyrób pozostanie ...

dawno temu

Powiązane Tematy