Składniki:
- 3 szkl. mąki,
- 22 dag margaryny,
- 18 dag cukru,
- 1 łyżeczka proszku do piecz.,
- 5 łyżek kwaśnej śmietany,
- 6 żółtek.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek,
- 1 łyżka cukru,
- 1 galaretka agrestowa.
Masa kokosowa:
- 6 białek,
- 1 szkl. cukru,
- 20 dag wiórków kokosowych,
- 1 łyżka maki ziemniaczanej.
Masa orzechowa:
- 4 jajka,
- 12 dag orzechów mielonych,
- ¾ szkl cukru,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku.
Jak przyrządzić?
Wykonanie ciasta:
Przygotować jak kruche.
Mąkę z proszkiem i margarynę przesiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami, dodać do mąki, dodać śmietanę i wymieszać.
Podzielić na 2 części.
Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka zetrzeć na grubszej tarce, podsmarzyć z jedną łyżką cukru.
Pod koniec wsypać galaretkę agrestową i dokładnie wymieszać.
Wykonanie masy kokosowej:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać 1 szkl. cukru. Następnie kokos i mąke ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
Wykonanie masy orzechowej:
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Kolejność wykładania mas:
- ciasto kruche,
- masa jabłkowa,
- masa kokosowa,
- masa orzechowa,
- II ciasto kruche.
Piec w całości w temp 180-200 st. przez 20- 30 min.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Autor | Anetta |