Składniki:
- 7 jajek,
- szklanka mąki,
- 1 puszka ananasów (lub innych owoców),
- 100 g kokosu (wiórka),
- margaryna - najlepiej Palma,
- 0/5 szklanki cukru,
- budyń biały,
- cukier puder,
- proszek do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Z 4 jajek, mąki, proszku do pieczenia i 0/5 szkl. cukru pieczemy biszkopt. Jeżeli ktoś ma swój przepis na biszkopt to może być.
Placek kokosowy:
3 białka ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru a na koniec dosypujemy kokos. Z tak przygotowanego ciasta pieczemy na złocisty kolor placuszek kokosowy. Powinien być ok 1,5 - 2 cm grubości
Masa:
Z puszki ananasów odlewamy sok. Potrzebujemy 1 szklanki soku. Jeżeli brakuje dopełniamy szklanke do pełności wodą. (prosze nigdy nie dolewać np. mleka bo masa zetnie się).Na tym soku gotujemy budyń. Konsystencja powinna być bardzo gęsta. Tak ugotowany budyń chłodzimy. W naczyniu ucieramy na jednolitą mase żółtka (3) oraz margaryne. Gdy mamy dobrze utarte dodajemy po trochu wystygniętedo dobrze budyniu dalej ucierając. Jeżeli budyń będzie chociaż trochę ciepły to masa zetnie się. Gdy już wszystko połączymy dodajemy pokrojone w kostkę ananasy (jeżeli robimi np. z brzoskwiniami z puszki to dajemy brzoskwinie itp).
Na spód dajemy biszkopt, smarujemy go masą i wszystko przykrywamy na złoto upieczonym ciastem kokosowym.
Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | LIDKA |