Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 10 łyżek mąki wrocławskiej,
- jajko,
- sól,
- chilli,
- olej.
Jak przyrządzić?
Obrać ziemniaki i zetrzeć je na tarce na średnich oczkach. Ubić białko z jajka na sztywno dodać żółtko i ok pół łyżeczki soli i pół łyżeczki chilli. Dodać mąkę i wymieszać, tak przygotowaną masę połączyć ze startymi ziemniakami. Na patelni rozgrzeć olej. Kłaść łyżką placki dowolnej wielkości i obsmażać na rumiany kolor.
Potrzebne przybory:
Patelnia, tarka.
Jak podawać?
Najlepiej placki podawać z ketchupem lub sosem chilli.
Uwagi:
Jeśli ktoś woli placki na słodko, to zamiast chilli i soli dodać łyżkę cukru pudru. I podawać z dżemem lub gęstą smietaną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Paula |