Składniki:
- 1/2 kg gruszek ("pierdziołek", jak je nazywa moja babcia: małe gruszki wielkości orzecha,
- 1 łyżka cukru,
- mała śmietana,
- łyżka mąki,
- sól do smaku,
- 2 l wody.
Jak przyrządzić?
Gruszki ugotować w skurkach z łyżkom cukru w dwóch litrach wody jak będą bardzo miękkie wyjąć na sito. Następnie wyjęte gruszki przetszeć przez sito ,przecier dodać do kompotu który otrzymaliśmy wcześniej z gotowanych gruszek. Następnie zaklepać. (Zaklepka, ok. 1/2 szklanki: śmietana, łyżka mąki). Wlać do garnka i zagotować.
Jak podawać?
Podawać w kubku lub na talerzu według uznania.
Uwagi:
Zupę podawać do ziemniaków na gorąco lub zimno. Gruszki przecierać, polewając kompotem. Gruszki te obecnie są rarytasem, ogólnie zapomniane, ale jeszcze gdzieniegdzie dostępne. Przepis przekazywany pokoleniowo w naszej rodzinie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 osoby |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | BeerDrinken |