Składniki:
- wyrośnięte, jesienne ogórki,
- masło,
- śmietana,
- koperek zielony,
- sól.
Jak przyrządzić?
Wyrośnięte, jesienne ogórki (z którymi nie wiadomo co zrobić), obrać, pokroić wzdłuż na 4 części ewentualnie jeszcze w poprzek i wyczyść z nasion oraz galaretowatej miazgi. Posolić i poczekać aż puszczą sok i staną się miękkie a właściwie to wiotkie. Odlać sok z ogórków. W rondelku roztopić masło i delikatnie mieszając dusić w nim ogórki, do stanu aż będą szkliste. Należy uważać aby ich nie rozgotować. Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i odstawić z „ognia”. Dodać posiekany zielony koperek.
Potrzebne przybory:
Standardowe wyposażenie kuchni. Do wybierania nasion i "galaretki" z ogórków używam łyżki stołowej.
Jak podawać?
Na ciepło. Ja jadam ją jako osobne danie.
Uwagi:
Nie jest to wyszukana potrawa, czytając przepis myślałem, że wyjdzie z tego istna breja ale zostałem mile zaskoczony.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Bodzio |