Ogórki (wyrośnięte) w śmietanie na ciepło

Przepis kulinarny

Składniki:

- wyrośnięte, jesienne ogórki,
- masło,
- śmietana,
- koperek zielony,
- sól.

Jak przyrządzić?

Wyrośnięte, jesienne ogórki (z którymi nie wiadomo co zrobić), obrać, pokroić wzdłuż na 4 części ewentualnie jeszcze w poprzek i wyczyść z nasion oraz galaretowatej miazgi. Posolić i poczekać aż puszczą sok i staną się miękkie a właściwie to wiotkie. Odlać sok z ogórków. W rondelku roztopić masło i delikatnie mieszając dusić w nim ogórki, do stanu aż będą szkliste. Należy uważać aby ich nie rozgotować. Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i odstawić z „ognia”. Dodać posiekany zielony koperek.

Potrzebne przybory:

Standardowe wyposażenie kuchni. Do wybierania nasion i "galaretki" z ogórków używam łyżki stołowej.

Jak podawać?

Na ciepło. Ja jadam ją jako osobne danie.

Uwagi:

Nie jest to wyszukana potrawa, czytając przepis myślałem, że wyjdzie z tego istna breja ale zostałem mile zaskoczony.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćśrednio dużo
AutorBodzio

Ogórki (wyrośnięte) w śmietanie na ciepło: Podobne przepisy

Ogórki (wyrośnięte) w śmietanie na ciepło: wypróbuj również

Powiązane Tematy