Sk艂adniki:
- 3 kg rydzy,
- 12 cebul,
- 2 przeciery pudliszki,
- 1 i 1/2 szklanki octu 5%,
- 1 i 1/2 szklanki oleju,
- 1 i 1/2 szklanki wody przegotowanej,
- 10 ziaren ziela ang.,
- 8 li艣ci laurowych,
- 7 艂y偶eczek cukru,
- 3 艂y偶eczki soli.
Jak przyrz膮dzi膰?
Nazbiera膰 pi臋knych, zdrowych rydzy, gotowa膰 10 minut w osolonej wodzie, cebul臋 pokroi膰 w talarki i zeszkli膰 na oleju. Doda膰 reszt臋 sk艂adnik贸w, podla膰 wod膮 i dusi膰 10-15 minut, nast臋pnie na艂o偶y膰 do s艂oik贸w i pasteryzowa膰.W wydaniu sa艂atkowym rydze nale偶y pokroi膰 w paseczki.
Uwaga dla smakoszy: mo偶na doda膰 2 z膮bki czosnku na zapach oraz gar艣膰 rodzynek. S M A C Z N E G O!
Uwagi:
Swietna zagrycha do gorza艂y, pyszne z w臋dlin膮.
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 10 s艂oiczk贸w |
Kaloryczno艣膰 | ma艂o |
Autor | artless |