Składniki:
- 1 kg bakłażanów,
- 4 duże cebule,
- sól, pieprz,
- olej.
Jak przyrządzić?
1. Przekrojone w poprzek bakłażany ubiec w piekarniku. Będą gotowe do dalszej obróbki, gdy skórka będzie brązowa, a miąższ lekko zbrązowiały. Po ostudzeniu zdjąć skórkę.
2. Poddusić drobno posiekaną cebulkę.
3. Dodać drobno pokrojony miąższ bakłażana.
4. Przesmażyć wszystko razem - 5- 7 min., cały czas mieszając.
Jak podawać?
Jeść z chlebem lub na chlebie. Można podać jako przystawkę. To nie jest mój przepis, przywiozłam go wiele lat temu z Kanady i od tego czasu kawiorek przygotowuję nie tylko w sezonie. Praktycznie sezon na bakłażany trwa teraz cały rok. Smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Krystyna |