Składniki:
- 6 jajek,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- sernik na zimno (gotowy z opakowania),
- 2 serki hom. waniliowe,
- 400 ml mleka,
- 2 galaretki (najlepiej czerwone) i dowolne owoce.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Ubić białka, dodać żółtka i cukier i na końcu mąkę z proszkiem. Wylać na blaszkę i piec ok. 30 minut w 160 stopniach.
Po ostudzeniu przekroic na dwie części.
Krem do przelozenia:
Przygotowac sernik na zimno wg przepisu na opakowaniu i przelozyc biszkopt, przykryc druga czescia i na wierzch wylozyc reszte sernika, wstawic do lodowki, aby sernik zastygl. Nastepnie na wierzch wylozyc owoce (w lecie najlepsze sa truskawki, a w zimie ja daje zamrozone jagody). Na koniec zalac gestniejaca galaretka i ponownie wstawic do lodowki, az do zastygniecia galaretki.
Uwagi:
Dobra rada I:
Ja masa z sernika zasmarowywuje wszystkie katy blaszki , poniewaz na poczatku zdazalo sie ,ze galaretka przeciekla na dno blaszki.gestniejacy sernik zaklei wszystkie dziury i galaretka nie bedzie miala szans.
Ciasto jest bardzo dekoracyjne, a przede wszystkim pyszne.
Zycze smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Ala |