Składniki:
- 750 g ziemniaków,
- 500 g brokułów,
- 200 g pieczarek,
- 400 g rostbefu,
- zmielony pieprz,
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- 80 g startego ementalera.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki umyć i ugotować w wodzie ok. 20 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać i pokroić w plastry. Brokuły oczyściś, opłukać i podzielić na różyczki. Grzyby też oczyścić, najlepiej wilgotną ściereczką i pokroić w plastry. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, doprawić pieprzem oraz szczyptą imbiru.Na dużej patelni rozgrzać olej. Na tłuszcz porcjami wkładać mięso i usmażyć na dużym ogniu. Wyjąć, posolic i odstawić w ciepłe miejsce. Na tłuszcz włożyć grzyby i poddusić. Wlać bulion, doprawić imbirem, solą i pieprzem, dusić ok. 10-15 min. Dodać brokuły i gotować 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Do grzybów z brokułami dodac ziemniaki i mięso. Przełożyć do 4 małych nałuszczonych naczyń zaroodpornych, posypać serem. Zapiekać w piekarniku aż ser się rozpuści.
Uwagi:
Ja czasami robię w jednym dużym żaroodpornym naczyniu!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 400 kcal / porcja |
Autor | Julita |