Składniki:
- 1 kg karkówki (lub innego podobnego mięska),
- 2 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- olej,
- przyprawy (zwł. bazylia, prowansalskie, papryka),
- 2 kieliszki białego winka,
- 40 dkg fasolki szparagowej,
- 4 ziemniaki,
- 1/2 kg pieczarek,
- boczniaki (tackę lub jeśli luzem ok. 40 dkg),
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 żółta papryka.
Jak przyrządzić?
Mięsko umyć, pokroić w gulaszowe lub ciut większe kawałki, obierając z błon. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, podsmażyć pokrojone z półtalarki cebule. Wrzucić zmiażdżony lub posiekany czosnek. Podkręcić ogień, dorzucić mięso, energicznie mieszać obsmażając mięsko dokładnie. Po chwilce wlać dwie szklanki wody i niech się to dusi bez przykrycia na małym ogniu jakieś 15 min.
W tym czasie obrać i pokroić w kosteczkę ziemniaki, fasolkę obrać z końcówek, przekroić na pół - wrzucić to razem do garnuszka z osoloną wodą na ok. 10 min.
Podduszonę mięso z cebulką i czosnkiem przerzucić do gara, znów dolać szklankę wody oraz całość pokrojonych w ćwiartki pieczarek. Dodać ugotowaną fasolkę i ziemniaki. Na patelni, na tłuszczu od mięsa podsmażyć pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokruszone boczniaki.Wrzucić to do mięska, wlać wino, dodać przyprawy i niech dochodzi jeszcze z 10 min.
Potrzebne przybory:
Garnek mały i duży, patelnia.
Jak podawać?
W michach, z chlebkiem (mogą być grzanki) posmarowanym masłem.
Uwagi:
W zależności od ilości płynów wychodzi gulasz lub zupa - esencjonalna, pyszna, uwielbiana u mnie w domu.
Ew. można w trakcie wyjąć mięso, wszystko inne zmiksować i do tego kremu wrzucić mięsko z powrotem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Nana |