Składniki:
- 1,20 sera półtłustego,
- 7 jajek,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 duży cukier waniliowy,
- 1 budyń śmietankowy,
- 4 łyżki kaszy manny (po krakowsku grysiku),
- 1 kostka masła,
- 10 dkg rodzynek,
- 3 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomaranczowej,
- starta skórka z jednej cytryny.
Jak przyrządzić?
Ser zmielić dwa razy, masło ucierać z cukrem i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Gdy utrzemy jajka z masłem, powoli dodajemy ser i dalej ucieramy,wsypujemy budyń, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ucieramy przez chwilę. Na końcu dodajemy kaszę mannę po łyżce i przez chwile ucieramy , wsypac rodzynki skórke pomarańczową i skórkę z tartej cytryny.
Dobrze mieszamy, ubijamy pianę z 7 białek z odrobiną soli na sztywno. Dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Bierzemy brytfannę o wymiarze 39 x 24 cm, smarujemy masłem i posypujemy mąką, wkładamy masę i wsadzamy do nagrzanego picyka, piec 1 godz. w temperaturze 180-200 C.
Po upieczeniu i wyjęciu sernika z pieca, ostrym nożem odkroić ciasto od brytfanny. Sernik można polać lukrem.
Przepis na szybki łatwy lukier:
- 10 łyżek cukru pudru,
- sok z całej cytryny,
- wymieszać składniki razem ma gładką maseę (gęstości śmietany), polać sernik.
Można też polać roztopioną czekoladą albo posypac cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
Maszynę do mielenia sera mikser do ucierania.
Uwagi:
Sernik pieczemy bez spodu, jest to sprawdzony przepis udaje się zawsze. Sernik czasem trzeba piec trochę dłużej niż 1 godzinę, to zależy od sera.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Zosia z Krakowa |