Parowańce - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

0,5 kostki drożdży,
1,5 szkl. mleka (0%),
4 łyżki cukru,
1 torebka cukru waniliowego,
2 jajka,
ok. 0,5 kg mąki,
szczypta soli

Jak przyrządzić?

Drożdże rozpuścić w garnku z ciepłym mlekiem, dodać cukier i wsypać tyle mąki, aby powstała konsystencja bliska gęstej śmietanie. Przykryć garnek pokrywką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Następnie dodać do tego jajka, sól, cukier waniliowy i tyle mąki, aby powstało ciasto, z którego da się lepić kulki. Ciasto formować w wałki, kroić na kawałki i robić z nich kulki wielkości dłoni, które można nadziewać dżemem lub śliwkami. Gotować na parze przez 10 min. Polecam podawać polane jogurtem naturalnym z dodatkiem cynamonu lub z młodą kapustką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćśredni
Porcje10 szt.
Kalorycznośćśrednia
AutorEwelina

Parowańce: Podobne przepisy

Powiązane Tematy