Składniki:
0,5 kostki drożdży,
1,5 szkl. mleka (0%),
4 łyżki cukru,
1 torebka cukru waniliowego,
2 jajka,
ok. 0,5 kg mąki,
szczypta soli
Jak przyrządzić?
Drożdże rozpuścić w garnku z ciepłym mlekiem, dodać cukier i wsypać tyle mąki, aby powstała konsystencja bliska gęstej śmietanie. Przykryć garnek pokrywką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Następnie dodać do tego jajka, sól, cukier waniliowy i tyle mąki, aby powstało ciasto, z którego da się lepić kulki. Ciasto formować w wałki, kroić na kawałki i robić z nich kulki wielkości dłoni, które można nadziewać dżemem lub śliwkami. Gotować na parze przez 10 min. Polecam podawać polane jogurtem naturalnym z dodatkiem cynamonu lub z młodą kapustką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 szt. |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Ewelina |