Składniki:
40 dag włoszczyzny z kapustą,
15 dag ugotowanych ziemniaków,
5 dag bułki czerstwej,
mleko do namoczenia,
4 dag witaminizowanej margaryny,
2 łyżki szczypiorku, zielonej pietruszki i koperku,
sól,
gałka muszkatołowa,
pieprz,
6 białek,
tłuszcz i bułka tarta do formy
Jak przyrządzić?
Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości, jak najbardziej odparowując wywar. Miękkie warzywa odcedzić, przestudzić i drobno posiekać nierdzewnym nożem. Opłukać i drobno pokrajać szczypiorek i pietruszkę. Ugotować i rozetrzeć ziemniaki. Namoczyć w reszcie wywaru z warzyw i w mleku bułkę, odcisnąć. Utrzeć margarynę, dodając kolejno szczypiorek, przyprawy, bułkę, 1 surowe białko i roztarte ziemniaki. Na końcu masę wymieszać z posiekanymi, ugotowanymi warzywami. Ubić białka, lekko wymieszać z masą budyniową. Jeżeli masa za rzadka, dodać 1-2 łyżki tartej bułki: Masę wyłożyć do parowaru, zamknąć i ugotować około 30 min. Podać z sosem koperkowym, pomidorowym, chrzanowym - zależnie od sezonu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | julias |