Budyń jarzynowy

Przepis kulinarny

Składniki:

40 dag włoszczyzny z kapustą,
15 dag ugotowanych ziemniaków,
5 dag bułki czerstwej,
mleko do namoczenia,
4 dag witaminizowanej margaryny,
2 łyżki szczypiorku, zielonej pietruszki i koperku,
sól,
gałka muszkatołowa,
pieprz,
6 białek,
tłuszcz i bułka tarta do formy

Jak przyrządzić?

Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości, jak najbardziej odparowując wywar. Miękkie warzywa odcedzić, przestudzić i drobno posiekać nierdzewnym nożem. Opłukać i drobno pokrajać szczypiorek i pietruszkę. Ugotować i rozetrzeć ziemniaki. Namoczyć w reszcie wywaru z warzyw i w mleku bułkę, odcisnąć. Utrzeć margarynę, dodając kolejno szczypiorek, przyprawy, bułkę, 1 surowe białko i roztarte ziemniaki. Na końcu masę wymieszać z posiekanymi, ugotowanymi warzywami. Ubić białka, lekko wymieszać z masą budyniową. Jeżeli masa za rzadka, dodać 1-2 łyżki tartej bułki: Masę wyłożyć do parowaru, zamknąć i ugotować około 30 min. Podać z sosem koperkowym, pomidorowym, chrzanowym - zależnie od sezonu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Autorjulias

Budyń jarzynowy: Podobne przepisy

Budyń jarzynowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy