Składniki:
200 g piersi kurczaka (ok. 2 szt.), 200 g szynki, 2 ogórki konserwowe, świeża papryka, 50 g oliwek, pieprz, sól, zioła prowansalskie, 2-3 torebki ryżu, 100 g pieczarek, duża cebula, łyżka mąki, cebulka, 3/4 l wody
Jak przyrządzić?
Kurczaka, szynkę, ogórki, paprykę, oliwki pokroić, wymieszać z przyprawami. Wszystko włożyć do parowaru i parować od 25 do 40 minut. W trakcie delikatnie mieszać. Ugotować ryż i zrobić sos pieczarkowy: pokroić drobno pieczarki i cebulkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, posolić i popieprzyć. Wymieszać mąkę z wodą i dolać wszystko, zagotować, pogotować 2 min. Wyłożyć na talerz ugotowane na parze mięso, ryż i polać sosem pieczarkowym. Smacznego!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Agneskim |