Składniki:
450 g chudej jagnięciny, oprawionej i pokrojonej w kostkę, 1 łyżeczka cynamonu mielonego, 1 łyżeczka kolendry mielonej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub pestek winogron, 1 średnia czerwona cebula drobno posiekana, 1 ząbek czosnku drobno zozgnieciony, 400 g pomidorów z puszki, 2 łyżeczki pasty pomidorowej, 125 g suszonych moreli, 1 łyżeczka cukru, 300 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, 1 pęczek świeżej kolendry, brązowy ryż, kuskus
Jak przyrządzić?
Mięso włożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy oraz oliwę. Starannie wymieszać, by mięso zostało dokładnie pokryte przyprawami. Mięso włożyć do garnka z pokrywką casserole i gotować na parze. Cebulę, pomidory, czosnek dusić pod przykryciem, dodać morele, cukier, sól, pieprz, wlać bulion, zagotować. Sporządony sos przełożyć do garnka z jagnięciną i dokładnie wymieszać, wstawić do piekarnika, zapiekać pod przykryciem 1 godz. 10 min przed końcem pieczenia zdjć pokrywę. Posypać drobno posiekaną kolendrą.
Potrzebne przybory:
garnek do gotowania na parze, patelnia, piekarnik, naczynie żaroodporne, sztućce, talerze, kieliszki do wina, ważne - do dekoracji stołu piękne serwety
Jak podawać?
Podawać z brązowym ryżem gotowanym na parze lub kuskusem, jako aperitif można podać białe wino półwytrawne.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 130 zł |
Autor | Małgorzata |