Składniki:
100 g truskawek, 100 g rukoli, 100 g schabu, łyżka oliwy, cebula, ząbek czosnku, łyżka sosu sojowego, 1/2 łyżki octu winnego, 3 łyżki soku pomarańczowego, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Truskawki umyć, usunąć szypułki. Każdy owoc przekroić na pół lub w ćwiartki. Rukolę opłukać, dokładnie osuszyć. Schab także opłukać i pokroić w cienkie paski. Zrumienić na łyżce oliwy. Kiedy zmięknie, dorzucić do niego pokrojoną drobno cebulę oraz posiekany czosnek. Posypać całość solą i pieprzem. Sos sojowy, ocet oraz sok pomarańczowy rozmieszać dobrze w kubeczku, a następnie dodać do schabu. Dusić pod przykryciem 7 minut. Rukolę, truskawki i mięso połączyć. Wyłożyć na talerz. Skropić sosem pozostałym z duszenia.
Jak podawać?
Na ciepło.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Paula |