Składniki:
kawałek kurczaka, 2 filiżanki ryżu, 1 jajo, 1 cytryna, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Ugotować kurczaka, jak już będzie gotowy, zasypać ryż. W międzyczasie przygotowujemy sos jajeczno-cytrynowy: rozdzielamy białko od żółtka. Białko roztrzepujemy na pianę, dodajemy żółtko i lekko mieszamy, dodajemy sok z cytryny. Jak ryż będzie już miękki, dodajemy trochę wywaru do sosu. Mieszamy i wlewamy do zupy cały sos, czekamy 1 minutę, aż wszystko lekko się zagotuje, i odstawiamy, solimy do smaku.
Uwagi:
Najlepiej do razu podawać, gdy jest jeszcze ciepła, jest to pożywna zupa i dobra przy przeziębieniu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | MARO |