Składniki:
1 ryba (pstrąg, karp, okoń) wagi ok. 1 kg.
Sos:
50 g szynki,
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku,
2 cebulki dymki,
2 ząbki czosnku,
50 g pędów bambusa,
1 papryka czerwona,
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,
2 łyżki wódki,
1 łyżeczka cukru,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Grzyby moczyć przez 20 min w ciepłej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie.Usunąć korzonki, kapelusze pokroić w małe kawałki.Szynkę, cebulki i pędy bambusa pokroić w małe cienkie paski. Imbir i paprykę pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać.Wszystkie składniki sosu połączyć w rondelku i zagotować.Sprawioną rybę umyć i osuszyć. Ponacinać podłużnie po obu stronach grzbietu.Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać sosem. Naczynie z rybą włożyć do garnka z wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować rybę na parze przez 15-20 minut.
Jak podawać?
Rybę wyłożyć na półmisek. Podawać podlaną gorącym sosem.
Uwagi:
To jest wersja do pieczenia w piekarniku, jak ktoś ma parowar, to super.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-6 |
Autor | Janina |