Składniki:
45 dag cukru pudru,
25 dag maku,
9 jaj,
60 dag jabłek (startych),
1 proszek do pieczenia,
9 kopiatych łyżek grysiku (suchego),
1 margaryna,
bakalie
Jak przyrządzić?
Mak sparzyć, zmielić dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać mak i grysik. Ucierać. Następnie dodać jabłka, do masy dodać bakalie, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Piec w temp. ok. 180 stopni (zależy od piekarnika).
Potrzebne przybory:
mikser, blacha wyłożona papierem lub wysmarowana tłuszczem
Jak podawać?
Z czym tylko się lubi.
Uwagi:
Placek może wydawać się czasochłonny i kaloryczny ze względu na ilość jaj i cukru. Fakt - nie nadaje się do robienia na co dzień, ale z okazji jakiejś uroczystości na pewno. Jest naprawdę smaczny!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka ;-) |
Autor | joanna |