Składniki:
Budyń:
30 dag gotowanej wołowiny z rosołu,
włoszczyzna z rosołu,
2 łyżki masła,
4 jajka,
łyżka tartej bułki,
3 łyżki posiekanego koperku,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
masło i tarta bułka do wysmarowania i wysypania budyniowych foremek.
Sos:
pęczek koperku,
2 łyżki masła,
3 łyżki mąki,
1,5 szklanki wywaru z włoszczyzny,
0,5 szklanki śmietany light,
żółtko,
sól,
cukier.
Jak przyrządzić?
Wołowinę i włoszczyznę przepuszczamy przez maszynkę.Ucieramy masło, dodając po jednym żółtku.Utarte masło łączymy z tartą bułką, koperkiem i zmielonym mięsem.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Ubijamy pianę z białek.Pianę delikatnie łączymy z wyrobioną masą.Formy budyniowe smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.Foremki napełniamy masą i szczelnie je zamykamy. Gotujemy na parze około 30 minut.Sos:Koperek drobno kroimy.Część przesmażamy na tłuszczu w celu zabarwienia go na zielono.Dodajemy mąkę i rozprowadzamy wywarem.Zagotowujemy i doprawiamy śmietaną z żółtkiem.Sos przyprawiamy, dodajemy resztę koperku.
Potrzebne przybory:
parowar, żaroodporne formy budyniowe
Jak podawać?
Budyń podajemy polany gorącym sosem koperkowym z dodatkiem jarzynki z pomidorów i zielonej sałaty.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | ADAM |