Składniki:
200 g korzenia selera, 2 średnie marchewki, 2 średnie pory, 1 mała czerwona papryka, 1 mała żółta papryka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 300 g spaghetti, posiekane liście selera do dekoracji. Dressing: 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, 1 łyżka soku z cytryny, naturalny jogurt (4 łyżki), 2 łyżki świeżego, pociętego szczypiorku.
Jak przyrządzić?
Seler i marchew obrać, pokroić w słupki wielkości zapałki i włożyć do miski. Przekroić pory, wypłukać pod bieżącą wodą i drobno pokroić. Papryki przeciąć na połowy, usunąć nasiona i cienko pokroić. Obrać i drobno posiekać czosnek. Wszystkie warzywa przełożyć do miski z selerem i marchwią. Wymieszać z sokiem z cytryny. W dużym garnku ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (powinien mieć w środku "pręt"). W garnku do gotowania na parze lub w parowarze ugotować warzywa około 6-7 minut. Gdy spaghetti i warzywa będą już miękkie, należy wymieszać składniki dressingu. Gorące spaghetti i warzywa przełożyć do miski i połączyć z dressingiem. Przybrać posiekanymi listkami selera i podawać.
Uwagi:
Danie bardzo lekkie, bardzo kolorowe i smaczne.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | ilutka |