Składniki:
10 dag kapusty włoskiej,
15 dag ziemniaków,
10 dag marchwi,
seler,
por,
10 dag groszku zielonego,
2 bułki czerstwe,
4 jaja,
3 łyżki masła,
sól, pieprz, imbir, przyprawa do zup,
3 łyżki tartej bułki
Jak przyrządzić?
Warzywa oczyszczamy, rozdrabniamy i gotujemy na parze.Ostudzone odciskamy i mielimy w maszynce.Dodajemy uprzednio namoczone i odciśnięte bułki oraz żółtka i tłuszcz.Masę dokładnie wyrabiamy i przyprawiamy do smaku.Ubijamy pianę z białek.Pianę delikatnie łączymy z masą.Do masy wsypujemy tartą bułkę.Masę wkładamy do żaroodpornych form budyniowych i szczelnie zamykamy.Gotujemy na parze przez 35 minut.
Potrzebne przybory:
parowar, żaroodporne formy budyniowe
Jak podawać?
Budyń podajemy z ostrymi sosami. Polecam korniszonowy.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | ADAM |