Budyń warzywny

Przepis kulinarny

Składniki:

10 dag kapusty włoskiej,
15 dag ziemniaków,
10 dag marchwi,
seler,
por,
10 dag groszku zielonego,
2 bułki czerstwe,
4 jaja,
3 łyżki masła,
sól, pieprz, imbir, przyprawa do zup,
3 łyżki tartej bułki

Jak przyrządzić?

Warzywa oczyszczamy, rozdrabniamy i gotujemy na parze.Ostudzone odciskamy i mielimy w maszynce.Dodajemy uprzednio namoczone i odciśnięte bułki oraz żółtka i tłuszcz.Masę dokładnie wyrabiamy i przyprawiamy do smaku.Ubijamy pianę z białek.Pianę delikatnie łączymy z masą.Do masy wsypujemy tartą bułkę.Masę wkładamy do żaroodpornych form budyniowych i szczelnie zamykamy.Gotujemy na parze przez 35 minut.

Potrzebne przybory:

parowar, żaroodporne formy budyniowe

Jak podawać?

Budyń podajemy z ostrymi sosami. Polecam korniszonowy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje5
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt10 zł
AutorADAM

Budyń warzywny: Podobne przepisy

Budyń warzywny: wypróbuj również

Powiązane Tematy