Składniki:
- 1 wek (or: bułka paryska,w zależności od miejsca w świecie),
- 3-4 jajka,
- 2 cebule20-30 dkg pieczarek,
- dowolna kiełbaska,
- papryka ze słoika (opcjonalnie),
- ser żółty,
- sól, pieprz, ew. ulubione ziółka w małej ilości,
- 2 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
Świeży wek kroimy w kostkę. Białka jajek ubijamy, przyprawiamy solą i pieprzem, do tego wmieszowujemy żółtka. Cebulkę kroimy w kosteczkę, pieczarki w paski i dusimy na łyżce oleju do miękkości. Lekko solimy.
Kiełbaskę kroimy w kostkę, chwilkę przesmażamy na łyżce oleju. Paprykę marynowaną kroimy w paseczki. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.Składniki zapiekanki (bez sera) mieszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na brytfankę, zalewamy masą jajeczną, posypujemy obficiee serem.Zapiekamy 20-25 min, aż masa jajowa się zetnie, a ser zrumieni.
Potrzebne przybory:
To, co każdy ma w kuchni (trzepaczka do piany!).
Jak podawać?
Na ciepło, prosto z piekarnika - z dobrą herbatką, kefirem, czerwonym barszczykiem - jak kto lubi...
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 porcje |
Kaloryczność | średnio |
Autor | KrysiaMisia |