Składniki:
5 ząbków czosnku,
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
szczypta soli,
1/2 kostki masła
Jak przyrządzić?
Wyjmujemy masło z lodówki i pozostawiamy je, aż zrobi się miękkie.Siekamy drobniutko szczypiorek.Ząbki czosnku miażdżymy tłuczkiem do mięsa.Mieszamy wszystko z masłem.Dodajemy szczyptę soli i wkładamy na pół godziny do lodówki.Kiedy masełko jest już twardsze, kwadratowymi foremkami do ciastek wycinami 4-5 kosteczek. W zależności od tego, do czego chcemy je przeznaczyć, możemy od razu podać na stół, włożyć do zamrażarki albo pozostawić w lodówce.
Potrzebne przybory:
Tłuczek, kwadratowe foremki do ciastek, nóż, tacka.
Jak podawać?
Jako dodatek do bułeczek, mięs, makaronu, ziemniaków albo jako nadzienie. Zawsze smakuje wspaniale.
Uwagi:
Jest to masełko o zdecydowanym czosnkowym smaku i zapachu - polecam dla smakoszy. Moim zdaniem jest genialne.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Nana |