Składniki:
1 duży kurczak ok. 2 kg, 1 kg pieczarek, główka czosnku, 2 bułki, duża cebula, 6 jajek, przyprawy: sól, pieprz, vegeta, majeranek
Jak przyrządzić?
Kurczaka kroimy na 4 części, wkładamy do dużego garnka, obieramy pieczarki, cebulę i czosnek, dodajemy do kurczaka, dusimy do miękkości kurczaka. W powstałym sosie moczymy bułki. Mięso mielimy 2 razy, a pieczarki i resztę 1 raz. Dodajemy żółka, a z białek ubijamy pianę, dodajemy i delikatnie mieszamy. 2 podłużne foremki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy pasztet, pieczemy 1-1,5 godz. w temp. 180 stopni.
Jak podawać?
Po ostudzeniu kroimy w plastry.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2 foremki |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | kosmita |