Składniki:
1 kg mięsa mielonego (moze być wieprzowo-wołowe),
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1-2 jaja,
1 czerstwa bułka,
50 dag pieczarek,
bułka tarta do obtoczenia,
sól, pieprz do przyprawienia
Jak przyrządzić?
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać, drobno pokroić. Mięso mielone wymieszać dokładnie z odciśniętą bułką i jajami. Pieczarki pokroić i razem z cebulą usmażyć na małej ilości tłuszczu. Dodać do mięsa i wycisnąć 3 ząbki czosnku. Przyprawić do smaku i wymieszać. Następnie robimy kotlety, obtaczamy z obu stron bułką tartą i pieczemy na złotobrązowy kolor na rozgrzanym tłuszczu. To wszystko! Smacznego!
Jak podawać?
Kotlety smakują dobrze z ziemniakami i wielowarzywną sałatką!
Uwagi:
Można dodać jeszcze do mięsa mielonego pokrojoną drobno natkę pietruszki... Smakuje wyśmienicie!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Twojskarb |