Składniki:
1 por, 1/2 paczki jarzynki mrożonej (włoszczyzny), 6 ziemniaków średniej wielkości, 300 g boczku wędzonego, sól, pieprz, 1 łyżka sosu sojowo- grzybowego, 1 łyżka masła, jeden mały kartonik słodkiej śmietanki 30%
Jak przyrządzić?
Pokroić pora, wrzucić jarzynkę, dodać do tego łyżkę masła, udusić to. Następnie wrzucić do tego pokrojone ziemniaki w kostkę i zalać to 1 litrem zimnej wody. Gotować na małym ogniu, mieszając, przez jakieś 20 minut. Potem odstawić na na 10 minut i zmiksować to wszystko razem. Powstanie dość gęsty krem. Do tego kremu wrzucić boczek pokrojony w kosteczkę i pogotować 10 minut, a następnie doprawić solą, pieprzem i łyżką sosu sojowo-grzybowego oraz dodać śmietanki.
Potrzebne przybory:
mikser
Jak podawać?
Jak się chce, najlepiej smakuje z miseczki:)
Uwagi:
Ten sos można kupić w każdym markecie i dodawać do wszystkiego, co się gotuje. Bardzo poprawia smak.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | od 4 do 6, w zależności ile kto je:) |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Olena |