Składniki:
1 kurczak duży ok. 1,5 kg,
1 kg surowego chudego boczku,
20 dag wątróbki,
2 marchewki, 1 pietruszka,
2 cebule,
4 jaja ,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa mielona - do smaku,
2,5 bułeczki (świeże)
Jak przyrządzić?
Kurczaka poporcjować, ugotować. Mięso oddzielić od kości. Boczek pokroić w grubą kostkę, włożyć do rosołu po kurczaku. W trakcie gotowania dodać marchew, pietruszkę, cebulę i gotować, aż wszystko będzie miękkie. Rosołu ma zostać tylko tyle, aby go "wciągnęła" pokrojona bułka, którą dodajemy, jak boczek jest miękki. Po ostudzeniu wszystkie składniki wraz z surową wątróbką mielimy 2-3 razy. Do zmielonego mięsa wbić 4 jaja, dodać sól, pieprz, gałkę mieloną (jeżeli posolicie mięso w trakcie gotowania, to z solą uważać). Wszystko dokładnie wymieszać. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia ciasta i wyłożyć mięso. Piec ok. 1 godziny w 180-200 st. C. Pasztet ma odstawać od blaszki. Z tej ilości mięsa wychodzą 2 wąskie podłużne blaszki (38x10x8 cm) pasztetu.
Uwagi:
Pasztet jest pyszny i przynajmniej wiem, co się w nim znajduje. Czasami stosuję zamienniki np. ćwiartki kurczaka, podudzia indycze, mięso z królika, a zamiast boczku chude podgardle.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 210 min. |
Trudność | średni |
Autor | bejbe61 |