Składniki:
30 g masła,
1 cebula,
170 g mięsa,
ok. 1/2 litra bulionu z kostki rosołowej,
3 łyżki śmietanki 36%,
2 kromki chleba tostowego (lub więcej),
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 ząbek czosnku
Jak przyrządzić?
Pokroić cebulę w drobną kostkę, podobnie mięso z piersi kurczaka - niech kawałki mają po około 0,5 cm. Czosnek również drobno posiekać. Podsmażać cebulę na roztopionym w rondlu maśle tak długo, aż zrobi się szklista. Dodać kawałki kurczaka i zalać 1,5 szklanki bulionu, zamieszać i gotować ok. 7 minut. Tymczasem można przygotować grzanki z chleba tostowego: pokroić pieczywo w kostkę, rozgrzać oliwę wraz z czosnkiem, wrzucić kawałki pieczywa. Kiedy grzanki będą miały złoty kolor, odsączyć je na papierowym ręczniku, przyprawić solą i pieprzem. Zupę należy teraz zmiksować, dodać resztę bulionu, na końcu oczywiście śmietanę. Podawać z grzankami.
Jak podawać?
Najpierw wlać zupę, potem grzanki, inaczej zrobi się papka.
Uwagi:
Zupę można przesączyć przez sitko, żeby nie było grudek. Można też dodać trochę wody.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Madzia0_0 |