Składniki:
Makaron długi (jak do spaghetti) - opakowanie 200 g,
czosnek - 4 lub 5 ząbków wg uznania,
tuńczyk sałatkowy w puszce x 2,
kapary - ok. 10 kwiatków,
kilka łyżek oliwy
Jak przyrządzić?
Gotujemy makaron tak jak na spaghetti w osolonej wodzie i hartujemy.W tym czasie kroimy czosnek wzdłuż ząbków, nie siekamy.Wrzucamy na zimny olej i smażymy do zrumienienia.Wrzucamy na patelnię tuńczyka i podsmażamy do zrumienienia. Jak już wszystko się podsmaży, dorzucamy kapary. Troszkę osolić. Chwilkę smażymy jeszcze wszystko i dodajemy ugotowany makaron. Razem podsmażamy chwilkę, ok. 3 minut, i dodajemy troszkę oliwy. Najlepiej jakiejś dobrej, ale nawet zwykły olej nie zmarnuje nam potrawy. I wcinamy. Smacznego!
Potrzebne przybory:
nóż, garnek, duża patelnia
Jak podawać?
Podawać gorące. Odgrzewane też nie jest złe.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 duże |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | ziomek |