Składniki:
1/2 kg świeżej wątróbki drobiowej, 30 dag boczku wędzonego (wystarczająco długi do owinięcia wątróbki), 1 torebka przyprawy grillowej pikantnej grubo mielonej, 50 ml oleju oraz folia aluminiowa i zaostrzone patyczki (najlepsze są wykałaczki)
Jak przyrządzić?
Kupując wątróbkę (przeważnie paczkowaną), należy zwrócić uwagę, aby nie była pognieciona. Po rozpakowaniu płuczemy w zimnej wodzie, starannie przeglądając w celu usunięcia ewentualnie znajdującej się żółci. Ostrym nożem każdą wątróbkę dzielimy na 2 lub 3 kawałki (w zależności od wielkości). Przygotowanie blachy nie sprawi żadnego problemu: przykrywamy folią i smarujemy oliwą. A teraz najbardziej czasochłonna zabawa: na pokrojony w cienkie (chociaż niekoniecznie) plastry boczek kładziemy po 1 kawałku wątróbki, zawijamy, przebijamy wykałaczką i kładziemy na blachę. Posypujemy przyprawą grillową w taki sposób, aby nie miała ona kontaktu z wątróbką. Całość wkładamy do rozgrzanego do 180-200 st. piekarnika na 20 do 25 min. Doskonale nadaje się do tej potrawy wędzony boczek z dzika.
Jak podawać?
Podajemy na gorąco z ziemniakami i ogórkiem konserwowym, można też na zimno do kieliszka schłodzonej wódki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | młody |